Je provider:

Amazon.com, Inc.

Land:

United States

Plaats:

Ashburn

Locatie:

Ashburn, United States

IP-adres verbergen

Je IP-adres is een uniek adres welke je krijgt toegewezen door je internetprovider. Als je een website of andere onlinedienst gebruikt is je IP-adres zichtbaar zodat de opgevraagde gegevens teruggestuurd kunnen worden naar jouw unieke IP-adres. Je zou dit kunnen vergelijken met het adres van je woning, deze is ook uniek. Als je een pakket besteld moet je een adres opgeven zodat men weet waar het pakket bezorgd moet worden.

De meeste browsers hebben een privé of incognito venster beschikbaar. Deze slaat je browsergeschiedenis, cookies of andere sitegegevens niet op. Maar dan is je IP-adres nog steeds openbaar.

Wij slaan je IP-adres nergens op maar je begrijpt dat het voor commerciële partijen interessant kan zijn. Bijvoorbeeld om te onthouden welke producten je hebt bekeken. Met de nieuwe AVG wet is dit echter niet meer toegestaan en zou een website je IP-adres niet meer mogen opslaan.

Locatie van IP-adres

Je hebt onze website opgevraagd en wij sturen de opgevraagde gegevens naar je terug. Echter met het IP-adres weten we je provider, hiermee zijn we ook in staat globaal je locatie te achterhalen. Dit gebruiken grote partijen onder andere om bijvoorbeeld te bepalen welke films, series of programma’s je mag bekijken in verband met licenties.

Openbare wifi

Door gebruik te maken van openbare wifi maak je eigenlijk gebruik van iemand anders zijn provider waardoor je eigen IP-adres niet meer zichtbaar is. Bedenk echter wel dat al het verkeer dan via het systeem gaat van de beheerder van het wifi netwerk. Daarnaast kunnen er op dit netwerk ook gebruikers zitten die mogelijk willen proberen deze gegevens te onderscheppen. Probeer als je gebruik maakt van openbare wifi geen persoonlijke gegevens te versturen.

Veilig en anoniem

Er zijn verschillende manieren om je IP-adres wel te verbergen en/of veilig gebruik te maken van openbare wifi netwerken. Hieronder volgen de verschillende manieren om dit te bereiken. De basis van deze methoden is dat de opgevraagde gegevens door een tussenpartij worden opgehaald en jij deze weer ontvangt van deze tussenpartij.

Als voorbeeld neem ik nog een keer het pakket dat je online hebt besteld. Je kan je eigen adres opvoeren maar je kan ook het adres van iemand anders opvoeren. Met die persoon heb je de afspraak gemaakt dat die het pakket bij jouw thuis bezorgd. Hierdoor blijft jouw adres onbekend voor het bedrijf waar je het pakket hebt besteld.

We hebben ook geprobeerd om de communicatiestroom te visualiseren om alles wat duidelijker te maken. Bij gewoon internet gebruik zou de verbinding als volgt verlopen.

normale verbinding

VPN

VPN staat voor Virtual Private Network, hiermee worden alle gegevens versleuteld verzonden over het internet. Ook worden de gegevens opgevraagd via een ander IP-adres, namelijk die van je VPN-aanbieder. Dit moet één keer ingesteld worden op het apparaat waar je mee op het internet wilt, vervolgens wordt al het verkeer automatisch versleuteld op de achtergrond. Nadat VPN is ingesteld kun je het apparaat gewoon blijven gebruiken zoals je gewend bent. Doordat alles wordt versleuteld is het ook veilig te gebruiken als je apparaat is verbonden met een openbaar netwerk.

VPN verbinding

Mocht je kiezen voor VPN dan is het belangrijk een betrouwbare en stabiele VPN-aanbieder te kiezen, hieronder volgen enkele aanbieders waar wij en/of andere gebruikers positieve ervaringen mee hebben.

TOR browser

Dit is een speciale browser welke gratis te gebruiken is. Alle gegevens worden volledig versleuteld en via verschillende IP-adressen verstuurd. Het is in grote lijnen te vergelijken met het plaatje dat we bij VPN tonen. Het is een veilige manier om websites op te vragen, daarnaast is deze oplossing ook anoniem. Ook in openbare wifi netwerken kan dit veilig gebruikt worden. Het nadeel is dat het wel trager is en alleen bij gebruik van de TOR browser werkt, dus niet tijdens het gebruik van andere applicaties op je telefoon, tablet of PC.

Je kunt de TOR browser hier downloaden.

Proxy

Hierbij stuur je een opdracht naar een server welke de gegevens voor je ophaalt. Hierdoor is je eigen IP-adres niet openbaar. Echter worden de gegevens niet versleuteld waardoor dit geen goede oplossing is als je gebruik maakt van openbare wifi netwerken.

Proxy verbinding

Conclusie

Bij normaal internetgebruik is het geen probleem dat je IP-adres zichtbaar is voor andere partijen. Daarnaast mag je IP-adres niet meer worden opgeslagen en maken bijna alle websites gebruik van een versleutelde verbinding welke te herkennen is aan het slotje voor het adres. Dit betekent dat al het verkeer wordt versleuteld en normaal gesproken niet te onderscheppen is.

Beveiligde verbinding

Wees wel alert bij het gebruik van openbare netwerken. Om ook binnen dit netwerk zeker te zijn dat gegevens niet kunnen worden onderschept advieseren we je gebruik te maken van VPN of een TOR browser.